Obzirom da su u gradovima izazovi upravljanja otpadom najuočljiviji, edukacija naših mališana ima ključnu ulogu. Iako recikliranje i kompostiranje možda zvuče kao odrasli zadaci, postoji zabavan način da se vaša djeca uključe i educiraju o važnosti očuvanja zelenih i zdravih gradova.

Učenje o očuvanju prirode od malih nogu pomaže djeci da postanu ljudi koji brinu za planet u budućnosti.

Zelena budućnost

Djeca nasljeđuju planet koji im mi ostavljamo. Učeći ih o značaju održivosti, pripremamo ih za izazove s kojima će se suočavati u budućnosti, kao što su klimatske promjene i smanjivanje resursa.

Formiranje navika

Dječji um se lako oblikuje, što znači da je sposoban brzo usvajati i prilagođavati se novim informacijama. Usvajanjem ekoloških navika od malena, one postaju svakodnevnica.

Inovativno razmišljanje

Konstantan tehnološki napredak pokazuje koliko se brzo razvija svijet oko nas. Djeca koja rastu su svjesna tehnoloških inovacija te će vjerojatno biti otvorenija u prihvaćanju novih alternativnih metoda u rješavanja okolišnih problema, poput električnih kompostera.

Odgovornost i empatija

Razumijevanjem veza između vlastitih postupaka i njihovog utjecaja na planet, djeca razvijaju osjećaj odgovornosti prema okolišu. Također, kroz razumijevanje važnosti očuvanja prirodnih resursa, razvijaju empatiju prema drugim bićima i ljudima.

Zajednički rad

Podizanjem svijesti o održivosti kroz zajedničke aktivnosti i igru, osiguravamo osjećaj zajedništva, suradnje i razumijevanja važnosti kolektivnog djelovanja.

Interaktivne edukativne igre za najmlađe

Kao mogućnost zajedničkih aktivnosti, predlažemo da isprobate zabavne igre koje pružaju praktično iskustvo djeci u razumijevanju recikliranja i kompostiranja.

1. Igra „Utrka za recikliranje“

Cilj igre: Razumjeti različite kategorije otpada te brzo i točno razvrstati predmete u odgovarajuće kante.

Materijal:

 • Različite kante za recikliranje (npr. papir, plastika, metal, staklo).
 • Različiti otpad, po mogućnosti očišćen (npr. novine, boce za piće, limenke).

Kako igrati:

 • Postavite različite kante za recikliranje na jednom kraju dvorišta ili parka.
 • Na suprotnom kraju izložite otpad.
 • Podijelite igrače u timove. Kada viknete „Kreni!“, prvi igrač iz svakog tima trči kako bi uzeo jedan predmet otpada i stavio ga u ispravnu kantu za recikliranje.
 • Igrač zatim trči nazad i dotiče sljedećeg člana tima koji je na redu.
 • Igra se nastavlja dok se svi predmeti ne razvrstaju ispravno ili dok svaki igrač nije otrčao barem jedan krug.

Rezultat: Djeca će praktično razumjeti razvrstavanje otpada i potrebu za brzim djelovanjem, dok će ubrzan ritam igre odražavati brzinu kojom se otpad gomila u urbanim područjima.

2. Igra „Kompostirati ili ne?“

Cilj igre: Razlikovati predmete koji se mogu kompostirati od onih koji se ne mogu.

Materijal:

 • Slike ili stvarni predmeti različitog otpada (npr. jezgra jabuke, lišće, plastična vrećica, staklena boca).
 • Dvije označene kante: “Kompost” i “Ne kompostirati”.

Kako igrati:

 • Prikazati predmete ili slike i objasniti što znači kompostiranje.
 • Dopustite igračima da odluče koji predmeti idu u kantu za kompost i koji ne.
 • Raspravljajte o izborima. Na primjer, jezgra jabuke i lišće mogu se razgraditi, pa idu u kompost, ali plastične vrećice i staklene boce ne, pa idu u kantu “Ne kompostirati”.

Rezultat: Djeca uče o biorazgradivim materijalima i vrijednosti kompostiranja organskog otpada. Shvatit će koncept razgradnje i razumjet će zašto se određeni predmeti ne bi smjeli miješati s kompostom.

Kroz igru do zelenog grada

Sudjelovanjem u igrama poput „Utrke za recikliranje“ i „Kompostirati ili ne?“, djeca neće naučiti samo „kako“ reciklirati i kompostirati, već će naučiti i „zašto“. Uključivanjem djece u takve aktivnosti od rane dobi potičemo odgovorno ponašanje u skladu s održivim urbanim životom.

Zabava za cijelu obitelj

Obzirom da su igre odličan način da se djeci približe ekološke teme, bilo bi dobro da se uključi cijela obitelj. Razgovarajte s djecom o tome kako smanjiti otpad kod kuće, ponovno koristiti stvari i reciklirati pravilno. Također, pokušajte biti informirani i otvoreni prema novim tehnologijama koji doprinose održivijem životu u gradskim okruženjima kako bi vaši mališani znali da im se pružaju različite alternative, kao što je na primjer Reencle.

Kada djeca vide da su njihovi roditelji i stariji članovi obitelji posvećeni očuvanju okoliša, veća je vjerojatnost da će i sami prihvatiti te vrijednosti.

Informiranje i uključivanje djece u održive prakse neće ih samo pripremiti za budućnost, već će im pomoći u razvijanju cijelog niza vještina i vrijednosti koje su ključne za njihov osobni i društveni razvoj.

Velike promjene kreću od nas samih… Stvarajmo zelenu budućnost zajedno!