Inovativne tehnologije i održivi pristup mogu riješiti problem otpada od hrane u turističkim destinacijama…

Ljetna sezona donosi veliki broj posjetitelja u kratkom vremenskom razdoblju, što rezultira povećanom potrošnjom hrane i generiranjem obilnih količina otpada. Visoke ljetne temperature ubrzavaju razgradnju neiskorištenih ostataka hrane, uzrokujući neugodne mirise i privlačeći glodavce, insekte i crve. Navedeni problemi dovode do pogoršanja sanitarnih uvjeta prostora, povećavajući rizik od zaraznih bolesti te negativno utječu na kvalitetu života lokalnog stanovništva i doživljaj turista.


Upravljanje novonastalom količinom otpada od hrane predstavlja zahtjevan problem za komunalna poduzeća i lokalne vlasti. Njihova dužnost je osigurati efikasan sustav prikupljanja, transporta i zbrinjavanja otpada, ali i boriti se protiv neugodnih mirisa i kontaminacije koja može utjecati na reputaciju turističkog mjesta ili grada.

Velike promjene kreću od nas samih…

S ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada od hrane i poticanja održivog načina života, pokrenuli smo projekt FoodWaste Hrvatska. Educiranjem populacije o uzastopnom problemu nastanka velikih količina otpada od hrane, nastojimo potaknuti pojedince da naprave vlastitu zelenu tranziciju uz nove inovativne tehnologije.

Sada ostatke od hrane možemo pretvoriti u kvalitetnu sirovinu u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Naša tehnološka rješenja smanjuju količine otpada od hrane na mjestu nastanka, čime se umanjuje potreba za prijevozom i skladištenjem velikih količina otpada. Takav pristup u konačnici dovodi do smanjenja količina otpadne hrane na odlagalištima, a samim time i stvaranja stakleničkih plinova.

Integracijom navedenih uređaja u hotele, ugostiteljske objekte, kampove, kuće za odmor i apartmane, osigurava se maksimalna higijena prostora i eliminiraju se neugodni mirisi koji su tijekom ljetnih mjeseci puno više zastupljeniji. Mogućnost kontaminacije svježe hrane je svedena na minimum te se stvara ugodnije okruženje za turiste i lokalno stanovništvo.

Tehnološkim tretiranjem ostataka od hrane na lokaciji nastanka, stvaramo visokovrijednu sirovinu koja ima daljnju primjenu u agronomskom i energetskom sektoru.

Održivi turizam za bolju budućnost.

Zeleni turizam postaje sve važniji kako bismo sačuvali okoliš za buduće generacije. Upravljanje otpadom od hrane ima ključnu ulogu u tom procesu. Kroz inovativne tehnologije i međusobnu suradnju, možemo doprinijeti održivim turističkim destinacijama koje će privlačiti turiste svojom čistoćom, kvalitetom i ljepotom.

Stvarajmo zelenu budućnost zajedno.